RAIA AURICULARA LA PISICI 112vet

112vet sad-cat

RAIA AURICULARA LA PISICI

Denumita si otodectoza , raia auriculara a pisicilor este o otita externa pruriginoasa produsa de parazitul Otodectes Cynotis care se localizeaza pe fata interna a conchiei auriculare si in conductul auditiv extern, afectiune des intalnita in patologia felina. Acest tip de raie sta la baza multora dintre cauzele pentru care pisicutele sunt aduse la veterinar.

De cine este provocata raia auriculara ?

 Agentul etiologic: Otodectes Cynotis

Otodectes cynostis var cati – parazitul se localizeaza in straturile superficiale ale epidermei si se hranesc cu resturi celulare, sange, limfa. Otodectes Cati  este un acarian de forma ovala, lipsit de perisori pe fata dorsala.

112vet ear_mites

 Ciclu evolutiv:

 In medie, dureaza 3 saptamani si cunoaste 5 stadii de dezvoltare:

  • ou;
  • larvă;
  • protonimfă;
  • deutonimfă;
  • adult.

Femelele de Otodectes cynotis depun oua alb-sidefii sub forma de gramezi în cerumenul din conductul auditiv. Eclozionarea se produce dupa aproximativ 4 zile, din ou luand nastere larva. Aceasta se deplaseaza la suprafata cerumenului, dupa care în aproximativ 10 zile naparleşte si devine protonimfa. La randul sau protonimfa se va transforma în deutonimfa, care se deplaseaza activ şi poate ajunge pe corp. Daca din deutonimfa se formeaza o femela şi aceasta se va cupla cu un mascul, atunci cuplul are însemnatate fiziologica.

Otodectii parazitează în profunzimea conductului auditiv extern, in apropierea timpanului, dar cand populatia devine numeroasa, se pot raspandi pe pavilionul auricular (mai ales la baza acestuia si pe marginea laterala a conchiei), pe cap, în regiunea cervicala, in regiunea dorso-lombara, la baza cozii şi pe membrele anterioare, unde pot ajunge in urma gratajului (scărpinatului).112vet earmites

Care sunt simptomele ?

La pisica, in faza initiala a bolii, se constata o hipersecretie de cerumen cleios, brun – inchis si pozitia anormala (aplecata ) a uneia sau a ambelor urechi. Pruritul este intens, indeosebi la caldura, animalul se freaca violent cu labutele provocand astfel leziuni la nivelul pielii de pe fata externa a conchiei auriculare si din regiunea cervicala cu formarea unor hematoame si chiar mutilare. Pe suprafata interna a conchiei auriculare se gasesc numeroase cruste si membrane groase ce au un miros urat, animalul scutura frecvent din cap, manifesta crize epileptiforme , crize de agresivitate, prezinta ataxie si midriaza.

 Raia otodectica se extinde uneori la urechea media si chiar la cea interna, situatii in care pisicutele manifesta incoordonari in mers, pozitii anormale ale capului, surditate, accese epileptiforme si sfarseste de obicei prin moarte.112vet ear mite

 Cum se trateaza ?

Odata stabilit diagnosticul  – fie prin examen clinic si examen microscopic –  tratamentul(local si general) se va institui de urgenta avandu-se in vedere gravitatea leziunilor si localizarea acestor paraziti. Inaintea efectuarii tratamentui propriu-zis, se are in vedere toaletarea, curatarea conductului auditiv extern, prin tunderea parului, indepartarea cerumenului cu solutii speciale pentru lavaj auricular dupa care, in zona curata bine si uscata se aplica local o medicatie anti-acaricida.

Cum prevenim aceasta parazitoza ?

Vizita periodica pentru consult la veterinar trebuie sa fie intodeauna o prioritate. Deasemenea toaletarea urechilor, deparazitarile externe  cu antiparazitare spot-on  sunt foarte importante pentru pisicutele dvs.

Sursa : Sofia Coman – Parazitologie , Google

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmail