RINOPNEUMONIA ECVINA 112vet

 

RINOPNEUMONIA ECVINA

 

112vet horse

   Rinopneumonia Ecvina este o boala infectocontagioasa specifica solipedelor,care se caracterizeaza clinic prin tulburari respiratorii,mai frecvente la tineret si prin avorturi.Din punct de vedere morfopatologic se constata leziuni de septicemie,afectiuni ale aparatului respirator si ale avortonilor.Boala are un caracter enzootic si o evolutie acuta,raspandita atat in Europa cat si in America,Africa,Asia.Datorita formei abortigene de manifestare,Rinopneumonia Ecvina mai este denumita si “Avortul Cu Virus al Iepelor”.

 Agentul Etiologic:

 Rinopneumonia Ecvina este produsa de un virus din familia Herpesviridae,genul Varicella, cunoscut sub denumirea de Herpesvirus Equin Tip I

 Caractere Epizootologice:

 La infectia naturala cu Herpesvirusul Equin Tip I sunt receptive solipedele : Calul,Magarul,catarul, cele mai sensibile fiind animalele tinere sub varsta de 2 ani si iepele gestante intr-o faza avansata.

Sursele de infectie :

112vet cai

Sunt reprezentate de animalele tinere si trecute prin boala,care elimina virusul prin toate secretiile si excretiile,inclusive prin avorton,invelitori si lichide fetale.

 Transmiterea Virusului:

  Se face atat prin contact direct cat si prin contact indirect,iar patrunderea in organism se realizeaza pe cale respiratorie, conjunctivala, digestive, genitala, prin monta sau insamantari artificiale.

Boala are  mare difuzibilitate in focar, fiind deseori prezenta sub forma de enzootie si uneori epizootie.

Rinopneumonia Ecvina are un caracter sezonier, de regula forma respiratorie fiind intalnita toamna si la inceputul iernii, iar forma abortigena de obicei iarna si primavara, cea mai frecventa forma de evolutie fiind insa forma respiratorie. De obicei, forma abortigena se inregistreaza la 1-4 luni de la aparitia formei respiratorie.

112vet avortoni

Femelele, de regula avorteaza in lunile de gestatie 8-11,dar uneori chiar inca din lua a 6-a; uneori , iepele fata la termen,dar manjii sunt neviabili si mor in primle 2 zile de viata. Trecerea prin boala confera o imunitate de scurta durata in forma respiratorie ( 4-5 luni) si de cativa ani in forma abortigena, desi unele iepe pot avorta mai multi ani consecutiv.

 Tabloul Clinic:

 Perioada de incubatie in forma respiratorie este de 2-10 zile,uneori pana la 1-2 luni, iar in forma abortigena, avortul apare spontan, fara semene prodromale.

þ  Forma respiratorie: Boala debuteaza prin hipertermie, tulburari generale exprimate prin inapetenta,abatere,congestia mucoaselor oculare si nazale. La 2-3 zi,e de la debut, boala se agraveaza, constatandu-se rinita catarala, jetaj bilateral abundant,inrautatirea starii generale consecutive agravarii modificarilor la nivelul pulmonului produse si de germenii bacterieni care determina infectii secundare. Evolutia este de 10-15 zile si se poate termina prin vindecare sau prin moarte.

þ  Forma abortigena: In mod normal, avortul se produse sponta, fara semen caracteristice.Unele iepe, inainte de avort, cu aproximativ o ora, apar agitate si prezinta transpiratie. Dupa avort, iepele se refac rapid sau,rareori,se poate produce retentia invelitorilor fetale urmata de aparitia usoara a unor secretii vaginale.

 Tabloul Morfopatologic:

 In forma respiratorie se constata rinita severa, congestie si edem pulmonar, pneumonie sau pleuropneumonie in diferita faza de evolutie, exudate mucopurulente in caile respiratorii,pericardita seroasa.

Avortonii apar edematiati si contin exsudate seroase in cavitati, hemoragii pe seroasa, coloratia subicterica a tesuturilor, focare miliare necrotice pe ficat, splenomegalie, petesii sub capsula splinei.

 Histopatologic:

 Se constata hiperemii si necroze hepatice, edem si hemoragii plumonare. In hepatocite, in epiteliul bronhic, in pneumocite si in celulele reticulare din tesutul limfoid se gasesc incluzii specifice acidofile intranucleare.

 Diagnostic:

 Se presupune  pe datele epizootologice,tabloul clinic si lezional se se confirma prin examen de laborator. Dupa izolarea pe culture celulare, virusul se va identifica prin testul de seroneutralizare, iar prin examen histologic, pe criosectiuni, se executa testul de imunoflorescenta pentru evidentierea virusului din materialelepatologice.

Serologic, pentru decelarea anticorpilor la animalele trecute prin boala se pot utilize testele de seroneutralizare, imunoenzimatic (ELISA) si RFC.

 Diagnosticul diferential:

 Se face diagnostic diferential fata de Arterita Ecvina (boala a carei tulburari generale sunt  mult mai grave), Pleuropneumonia Contagioasa a Calului (boala produsa de un pneumovirus), fata de Avortul Salmonelic sau alte avorturi infectioase ale iepelor.

 Prognostic:

 Este favorabil in formele abortigena si respiratorie  necomplicata   –  si grav in cazul cand forma respiratorie este complicate.

 Prevenire si Combatere:

 Pentru prevenirea acestei afectiuni, se vor respecta cu mare strictete masurile generale nespecifice si se vor efectua caccinarea manjilor  cu vaccine inactivat incepand cu varsta de 30 de zile cu rapel si apoi din 6 in 6 luni.

Animalele clinic sanatoase se supun unui program de vaccinare de necesitate. Boala se considera stinsa dupa 90 zile de la ultimul  caz de boala si dupa efectuarea dezinfectiei finale.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmail