O PISICA SANATOASA – O PISICA FERICITA
Trebuie sa-mi inregistrez pisica la un veterinar?
Cand adoptati sau achizitionati o pisica noua , trebuie sa luati legatura cu un medic veterinar. Medicul veterinar va elabora un program de ingrijire pentru pisica Dumneavoastra. Scrieti o lista cu toate nelamuririle, pentru a putea acumula cat mai multe informatii despre ea.
Ar trebui ca pisica mea sa fie vaccinata?
Da. Vaccinarea corecta protejeaza pisica de diferite boli cauzatoare de durere, discomfort sau …uneori acestea pot fi letale. Doar prin vaccinare puteti sti ca aveti o pisica sanatoasa si aceasta netransmitand eventuale boli si la alte animale.
Ce sunt vaccinurile ?
Vaccinurile contin tulpini inofensive de virusuri sau bacterii dintr-o anumita boala, care actioneaza prin stimularea sistemului imunitar al organismului prin producerea de anticorpi specifici impotriva bolii respective. In cazul in care pisica vine in contact cu boala, sistemul imunitar (anticorpii) va fi deja invatat sa lupte impotriva bolii.
Cand ar trebui sa fie vaccinata pisica mea ?
Animalele de companie ar trebui sa primeasca o serie de vaccinuri atunci cand sunt tinere, cat mai devreme, urmate de ‘’booster’’ (rapel, repetare a aceluiasi vaccin). Primul vaccin la pisica difera de tipul de vaccin si de varsta pisicii atunci cand o aduceti medicului. De obicei prima vaccinare incepe la varsta de 8 – 9 saptamani cu rapel la 2-3 saptamani. Booster-ul trebuie administrat anual pentru ca raspunsul imun al organismului scade treptat in timp. Cel mai bine trebuie intrebat medical veterinar care va fi schema de vaccinare a pisicii Dumneavoastra.
Cand poate pisica mea intalnii si alte animale ?
Pisoii ar trebui sa fie vaccinati inainte de a se intalnii cu alte animale. Este importanta pentru ei joaca de mici pentru o dezvoltare cat mai armonioasa , dar inainte de a socializa si cu alte animale este bine sa fie vaccinati. Cel mai bine intrebati medical veterinar cand puteti lasa pisica si cu alte animale.
Impotriva carei boli ne protejeaza vaccinul?
- Gripa pisicii – rinotraheita infectioasa feline
- Chlamydioza feline
- Enterita infectioasa feline – panleukopenia feline
- Virusul leucemiei feline
- Virusul Rabic
Trebuie sa deparazitez intern (viermi intestinali) si extern (purici, capuse) pisica mea ?
Da, trebuie sa deparazitati periodic pisica, pentru a prevenii aparitia parazitilor pe corpul ei si cel mai important sa preveniti bolile produse de acestea. Deasemenea viermii intestinali se pot transmite si la om deaceea este bine sa deparazitam intern periodic pisica noastra.
Intrebati-ne cat de des si ce produs trebuie sa folositi pentru pisica Dumneavoastra !
Putem cumpara aceste produse dintr-un pet-shop sau un supermarket ?
Produsele de deparazitare interna si externa cumparate din pet-shop-uri sau alte magazine pot sa nu fie suficient de sigure si eficiente ca cele folosite de un medic veterinar. Doar un medic veterinar va poate sfatui ce produs este bun si care mai …putin bun.
NICIODATA NU FOLOSITI PRODUSELE CATELULUI DE PURICI SAU CAPUSE PENTRU PISICA ! POATE SA-I FIE LETALA !
Cum stiu daca pisica mea a luat purici ?
Puricii pot provoca mancarimi, scarpipat si lins continuu, iar pielea poate devenii rosie si inflamata.Puteti vedea chiar purici sau pete mici intunecate (fecale de purici) in blana si piele, de obicei ,localizandu-se pe trenul posterior, deasupra cozii.Daca observati oricare din aceste semne , duceti-va cu pisica sau chemati un medic veterinar pentru a o vedea.Pe langa iritatii severe, dermatita alergica la purici FAD, puricii transmit si alte boli in ciclul lor evolutiv, ex: tenie ,hemobartonella etc.
Cred ca pisica mea are purici , ce trebuie sa fac?
Trebuie sa duceti sau sa chemati acasa un veterinar. Daca pisica Dvs are purici, trebuie sa o deparazitati atat pe ea, cat si casa , precum si celelalte animale. Casa trebuie deasemenea deparazitata cu solutii special, pulverizate , deoarece ouale si larvele de purici se pot ascunde in covoare si machete. Deasemenea trebuie acordata si o atentie deosebita locurilor in care pisica isi petrece cel mai mult timp : patutul ei, calorifer, etc
Castrarea sau sterilizarea
Ce este castrarea sau sterilizarea ?
Sterilizarea este o operatie efectuata de catre un medic veterinar. La animalele de sex masculin, sunt eliminate testiculele operatie numita ‘’castrare’’ iar la female sunt eliminate ovarele si uterul operatie numita’’sterilizare’’.
Care sunt beneficiile sterilizarii?
Sunt sute sau chiar mii de animale nedorite, care au nevoie de un adapost, sterilizarea previne introducerea de noi animale in strada. Deasemea reduce riscul de dezvoltare a unor boli grave. Acest lucru le ajuta sa traiasca mai mult si sa se bucure de o calitate buna a vietii.
Trebuie sa imi sterilizez pisica ?
Sterilizarea previne sarcini nedorite, pui pe strada si previne aparitia cancerului de ovare sau uterin.Deasemenea opreste si intrarile repetate in calduri care sunt destul de suparatoare pentru Dvs : agitatie,neliniste, miorlaituri etc
Cand este cel mai oportun moment pentru sterilizarea pisicii mele ?
Cel mai indicat este atunci cand pisicuta Dvs are 5-6 luni, dar se poate face in conditii de siguranta si mai devreme si mai tarziu. Intrebati medical veterinar care este cel mai oportun moment.
ESTE TOTAL GRESITA IDEEA DE ‘’ A AVEA PUI MACAR O DATA SI APOI SA O STERILIZAM’’
STUDIILE AU DEMONSTRAT CA STERILIZAREA INAINTE DE PRIMUL CICLU AL PISICII ( VARSTA 6 LUNI) REDUCE LA 0 % SANSELE APARITIEI CANCERULUI MAMAR IMPLICIT OVARIAN SI UTERIN
Daca am un motan, trebuie il castrez ?
Pe langa imperecherile nedorite, implicit pui pe strada, prin castrarea motanului preveniti luptele intre ei, deci reduceti sansele transmiterii virusului HIV FELIN , zgarieturi, abcese etc. Deasemenea v-a devenii mai afectuos, nu v-a mai iesii pe strada unde exista riscul de a fi lovit de masina si un aspect destul de neplacut – nu v-a mai imprastia urina prin casa, care este destul de urat mirositoare .
Cand este cel mai bine sa castrez motanul meu ?
Cel mai indicat este la varsta de un an, atunci cand uretra este suficient de dezvoltata. Uneori din cauza alimentatiei si a metabolismului acestora pot avea urolitiaza (nisip in vezica) si il elimina mult mai usor printr-o uretra larga, care s-a dezvoltat pana la varsta de un an. Castrarea poate fi facuta in conditii de siguranta si mai devreme de un an si mai tarziu.
ESTE TOTAL GRESITA IDEEA CA DOAR MOTANII CASTRATI SUNT MAI PREDISPUSI DECAT CEI NECASTRATI LA UROLITIAZA
Cum stiu daca pisica mea este bolnava ?
Trebuie sa verificati pisica in fiecare zi pentru orice semne de boala, acestea pot fi :
- Voma sau diaree
- Schimbarea greutatii ( slabire, ingrasare ) in termen scurt de timp
- Pierderea poftei de mancare
- Lipsa adaparii
- Lipsa energiei, dormit mai mult decat de obicei
- Umflaturi neobisnuite
- Afectiuni ale pielii
- Schiopaturi
- Tusit, stranuturi repetate
- Sangerari neobisnuite
- Durere, sensibilitate la atingere
Mai sunt si alte semne pe langa acestea, dar cel mai bine la aparitia unora din ele este sa contactati medicul veterinar.
www.112vet.ro
0720112838